Valoració dels resultats de les eleccions sindicals del 3 de febrer de 2011

En primer lloc volem agrair a tots els companys i totes les companyes que ens han votat la confiança que han posat en nosaltres. Sabem que sou persones que heu valorat molt positivament l'objectiu de recuperar un sistema d'ensenyament amb rigor acadèmic i amb una diversitat de vies, perquè tothom pugui trobar una via que s'adeqüi a la seva capacitat i interessos. Això ens alegra molt. També sabem que en fer-ho heu disculpat els nostres errors i això també us ho agraïm. Moltes gràcies. El resultat en nombre de representants sindicals ha estat el següent:

USTEC-STEs ...140
CCOO ... 105
ASPEPC ... 47
UGT ... 24
CGT ... 18
ANPE ... 8
CSIF ... 4
USOC ... 2
AMES ... 0


El primer que cal ressaltar és que la participació ha estat la més baixa de les tres últimes eleccions, concretament només ha votat un 36,22% (en les anteriors de 2006 va votar el 43,10%). Per exemple, a Barcelona s'ha passat de 46,89% el 2002, a 38,64% el 2006 i a 33,25% el 2011 (mitjana dels quatre SSTT). Sorprèn que, en canvi, degut a un acord dels sindicats majoritaris amb l'anterior conseller, els senyor Ernest Maragall, s'ha duplicat el nombre de representants sindicals, que han passat de ser 176 el 2006 a 348 el 2011.

En un moment que hi ha una reducció salarial d'un 5 a un 7% del sou dels funcionaris, retallada de plantilles, disminució de l'assignació econòmica per a funcionament dels centres, reducció del 60% de places per oposició, etc., la despesa per a representació sindical s'ha multiplicat per dos!! Nosaltres ja vam dir, abans i durant les eleccions, que ho consideràvem inadequat. El Departament haurà de valorar si avui és o no assumible aquesta despesa. Nosaltres som partidaris, i així ho fem i ho continuarem fent, de seguir el model dels sindicats alemanys, que es financen amb les quotes dels seus afiliats.

En segon lloc cal destacar que, com que el nombre de delegats sindicals s'ha duplicat, aquest valor ha augmentat molt per a tots els sindicats que ja tenien representació. Per tant, per valorar les tendències de cada sindicat, el que cal fer és mirar el percentatge de vots que ha tret. Si es fa així, s'observa que en aquests 12 últims anys les variacions són petites.

El sindicat USTEC sempre ha tret al voltant del 40% dels vots (+/- 5%) i CCOO al voltant del 30% (+/- 5%). La resta, els altres sis sindicats, es reparteixen el 30% de vots restants. La conclusió és que: com que aquestes proporcions són molt estables, els sindicats USTEC i CCOO s'oposen a l'establiment de proves externes al final de la Primària i de la Secundària, una mesura imprescindible per recuperar la cultura de l'esforç, i el professorat cada vegada vota menys, és molt difícil que del professorat surti un moviment a favor de recuperar un sistema educatiu que prepari bé als alumnes i de tenir representants sindicals que també siguin professors en actiu, que són les dues principals propostes de millora que nosaltres (AMES) vam presentar.

Nosaltres (AMES) estem plenament convençuts de la necessitat de les mesures que proposem. Per tant, continuarem lluitant perquè aquestes idees arribin al professorat, als pares, als alumnes i als poders polítics, que són els únics que poden canviar els sistemes educatius. Esperem que, algun dia, arribi un govern que consideri que no es pot deixar per més temps, que els nostres joves continuïn perdent el seu temps de formació.

Barcelona, 9 de febrer de 2011

Sindicat AMES