CiU creu que el Govern de Zapatero ha perdut amb la LOE una oportunitat per fer un autèntic Pacte d'Estat que doti d'estabilitat el sistema educatiu

CiU. 22.07.2005

 

La Portaveu d'Educació del Grup Parlamentari Català (CiU) al Congrés dels Diputats, Mercè Pigem, reivindica un model d'Educació que recuperi la qualitat de l'ensenyament, que introdueixi la cultura de l'esforç, que potenciï la carrera docent i que garanteixi als pares la llibertat d'elecció del centre educatiu, tal com estableix la Constitució.

La diputada de Convergència i Unió s'ha mostrat crítica amb el Projecte de Llei Orgànica d'Educació (LOE) ja que considera que "el Govern de Zapatero ha perdut una oportunitat d'or de fer un autèntic Pacte d'Estat que englobi a totes les formacions polítiques i que doti d'estabilitat al sistema educatiu perquè no vagi canviant cada vegada que hi ha un canvi d'Executiu".

Pigem ha fet aquestes declaracions després que la ministra d'Educació i Ciència, María Jesús San Segundo, hagi presentat el projecte de Llei en el Consell de Ministres, si bé prefereix reservar-se una anàlisi més en profunditat una vegada pugui estudiar amb més detall el text, atès que l'exposició de la ministra ha estat "molt breu".

La diputada nacionalista catalana aposta per un model d'educació que "respecti les competències autonòmiques en matèria d'Educació", qüestió fonamental perquè compti amb el vistiplau de CiU, alhora que ha recordat que aquesta formació es va oposar a la LOGSE perquè envaïa competències de les CCAA. En aquest sentit, Pigem ha exposat que la LOE ha de respectar les competències que estableixi el nou Estatut de Catalunya.

A més, CIU aposta per una Llei d'Educació que "recuperi la qualitat en l'ensenyament" i que "s'introdueixi la cultura de l'esforç en l'aprenentatge".

Pigem defensa també un model d'educació que "potenciï la carrera docent" i que faciliti i reforci els instruments necessaris al professorat per fer la seva tasca en condicions òptimes. La portaveu d'Educació de CiU reclama també que la Llei "garanteixi als pares la llibertat d'elecció del centre educatiu, tal com estableix la Constitució".

La diputada nacionalista catalana s'ha referit també al finançament d'aquesta Llei i al fet que l'Administració central només assumeixi el 55% de la seva dotació, cosa que en la seva opinió demostra que "el Govern central legisla a Madrid i són les CCAA les han d'assumir les despeses".

A més, Pigem lamenta que l'Executiu no hagi "fet un esforç per aconseguir el consens necessari per dotar-la de l'estabilitat que es reclama" des de tots els sectors implicats i des de totes les forces polítiques. Pigem afegeix que "sense tots aquests requisits no serà possible obtenir una educació de qualitat i superar els pobres resultats reflectits en l'informe PISA". La diputada catalana ha puntualitzat també que, en el cas de CIU, el Govern ha fet un acostament "d'última hora".