Un 0 (zero) als polítics, buròcrates i pseudopedagogs del  Departament d'Educació

 

Sí, els dedico aquesta xifra tant important per la història de la ciència que va ser rebutjada per Occident durant diversos segles, però que finalment va ser acceptada i que va permetre l'evolució de la ciència i, per tant, de la humanitat.

 

Em centraré només en el sistema d'avaluació dels nostres alumnes, és a dir, les notes que el professorat posem als alumnes de la nostra nació. La ciutadania general (pregunteu a qualsevol) coneix perfectament un sistema d'avaluació de qualsevol cosa, que és donar una xifra entre el 0 i el 10. Doncs bé, el nostre sistema educatiu català és diferent. Recordeu que:

 

-         Les notes de Primària des de la LOGSE han estat  NM (necessita millorar) o PA (progressa adequadament). Així, tothom queda content (feliç?) i desapareix de cop el fracàs escolar. Evidentment cada centre va haver de fer una cosa pròpia i diferent per tal d'informar a les famílies adequadament (quina mania en forçar a que tots permanentment reinventem la roda! i quina despesa!).

 

-         A Catalunya les notes del batxillerat de la LOGSE van de l’1 al 10. Compte! que no m'he oblidat el 0, se'l van oblidar els del títol de l'article.

 

I ara? Aquests dies (finals de novembre) el Departament ha publicat com s'han d'avaluar els nous estudis LOE de Primària i ESO (quin mareig de sigles!). Doncs ara, que són els d'altre color polític als anteriors, es reafirmen en l'errada i estableixen:

 

-         A les avaluacions parcials que cada centre faci el que vulgui. A això li diuen promoure l'autonomia de centre? O és per a que els alumnes o les seves famílies no puguin comparar notes entre centres a mig curs?

 

-         I a final de curs s'ha de posar una qualificació de 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 o 10. Compte! que no m'he oblidat el 0, se'l tornen a oblidar els del títol de l'article.

 

I en el futur?

 

-         L'estat ja ha publicat el decret marc per al nou batxillerat (BOE 6/11/2007) que entrarà en funcionament el curs 2008-09. Doncs resulta que determina que les qualificacions seran numèriques de 0 a 10 sense decimals.

 

-         Que farà el Departament d'Educació amb les notes del futur batxilerat?

 

-         Amb els antecedents d'aquest dies suposo que el Departament d'Educació, per tal de reafirmar l'autonomia catalana, tornarà a rebutjar aquest zero que prové de terres llunyanes. D'igual forma com va fer Occident durant segles amb el zero que provenia d'Orient portar per la ma dels àrabs?

 

Tinc poques esperances que els polítics, buròcrates i pseudopedagogs del  Departament d'Educació rectifiquin. Però, per si servir d'alguna cosa, els recomano que estudiïn una mica la història del zero i el que ha suposat per a l'evolució de la humanitat. Mentre ho fan jo els poso el zero que es mereixen i que tothom, menys ells, coneix.

 

Barcelona, 27 de novembre de 2007

Antoni Garrido Muñoz

DNI: 35.045.323Q

Matemàtic i professor de Secundària