Sindicat AMES (Acció per a la Millora de l'Ensenyament Secundari) Apartat de Correus 20.091 08080 BARCELONA. E-mail: ames@telefonica.net T: 659002871 Traducción al castellano
FITXA D'AFILIACIÓ A AMES


Rubalcaba és la persona que més ha influït a l’establiment de la LOGSE

La reforma del sistema educatiu que va donar lloc a la LOGSE la va iniciar José Maria Maravall, que va ser ministre d’educació en el govern de Felipe González des de 1982 a 1988. En 1985 va publicar les seves idees en el llibre "La Reforma de la enseñanza" publicat a l’Editorial Laia de Barcelona. En aquella època Alfredo Pérez Rubalcaba, amb trenta i pocs anys, ja assumia càrrecs importants en el PSOE relacionats amb l’educació. Els canvis proposats per Maravall i els resultats de les primeres experiències de la seva aplicació van provocar que pràcticament tot el professorat de Secundària participessin en manifestacions de protesta pels carrers i en tancaments als instituts. Segurament això va influir en el cessament prematur del ministre Maravall. Però no es va aconseguir res més, la seva llei, la LOGSE, va ser aprovada en 1990, sent ministre el seu successor, el senyor Javier Solana, que va ser ministre d’educació des de 1988 a 1992.

Va ser Javier Solana qui va anomenar a Alfredo Pérez Rubalcaba Secretari d’Estat d’Educació. Quan Solana en 1992 va ser anomenat ministre d’Afers Exteriors, el senyor Alfredo Pérez Rubalcaba va passar a ser ministre d’Educació. En resum, que el senyor Pérez Rubalcaba és la persona que, amb poder de govern i temps dedicat, més ha influït en l’establiment d’aquest sistema educatiu, que ha portat el nostre país a estar a la cua dels països occidentals. A l'informe PISA 2009, en el que van participar 65 països, Espanya va ocupar el lloc 33 en comprensió lectora, el 34 en matemàtiques i el 36 en coneixements científics.

Però el pitjor és que a les proves PISA, que es fan des de l'any 2000, Espanya mai ha arribat a l’aprovat en cap dels tres aspectes examinats. Si a més es té en compte que Espanya té un 31,2% de fracàs escolar, el doble que la mitjana europea, i que tenim un 20% de joves entre 18 i 24 anys que ni treballen ni estudien, és evident que el model educatiu de la LOGSE i la LOE és un autèntic fracàs.

Els altres grans perjudicats hem estat nosaltres els docents. Quan existia l'EGB, el BUP i el COU, els mestres de Primària tenien alumnes fins els 14 anys, tothom veia que pels 12 i 13 anys era més adequat tenir uns pocs mestres generalistes que molts professors de secundària especialistes, tots els pobles tenien un centre escolar fins els 14 anys i això estalviava molts diners en pagar transports escolars i menjadors. Els professors de Secundària només impartien classes de la seva especialitat, eren els responsables últims de la qualificació dels seus alumnes i no com ara, podien aplicar mesures correctores als seus alumnes sense necessitat de demanar permís al Cap d'Estudis, la societat els reconeixia aquestes capacitats i, per tant, tenien prestigi social, pràcticament no hi havia baixes per depressió ni per estrès i ningú es volia jubilar abans dels 65 anys. En aquell sistema només fallava la FP perquè a ella també es feia anar els que no la volien estudiar, sinó simplement preparar-se per trobar feina. En lloc d'establir aquesta tercera via, el senyor Alfredo Pérez Rubalcaba va desmuntar tot el que ja funcionava i va barrejar Primària amb Batxillerat i amb FP i va endarrerir l'edat per accedir a la FP.

El senyor Rubalcaba sempre va estar en contra d’establir itineraris a l’ESO i quan així ho va decidir el PP a la LOCE, de seguida va dir que això era segregar els alumnes i que ell estava en contra. En això va comptar, com de costum, amb el recolzament dels sindicats CCOO, UGT i USTEC i de la CEAPA. Fa un any, quan el ministre Gabilondo va establir una tímida diversitat de vies en 4t d’ESO, no va comptar amb el seu recolzament. No és doncs estrany que el ministre Gabilondo declarés, fa pocs dies, que ell no participaria en l’equip del senyor Rubalcaba, malgrat que això el perjudicava com a candidat. I és que el senyor Alfredo Pérez Rubalcaba està encantat amb el seu sistema educatiu i no vol que ningú el modifiqui.

Setembre de 2011

Sindicat de professors AMES
www.ames-fps.com

ames@ames-fps.com