Resultat de la reunió entre el Departaments i els sindicats celebrada el 28 d'abril de 2011

A) Les mesures decidides pel Departament d'Ensenyament per al professorat de Secundària per al proper curs són:

1.) El professorat de Secundària passarà de donar 18h de classe a donar 19h i d'haver d'estar 24h en el centre a haver d'estar 25h.

2.) Es disminuirà el nombre d'hores de reducció per càrrec de coordinació.

3.) Segons el Departament les dues mesures anteriors permetran que cap professor interí sigui acomiadat, poder estalviar recursos ja que només caldrà cobrir la meitat de les jubilacions i no caldrà contractar cap nou interí. A més es disposarà de prou hores de professorat per atendre la diversitat d'itineraris que s'ha establert en el 4t d'ESO a nivell de tota Espanya per tal de disminuir el fracàs escolar a l'ESO. Cal recordar que CiU es va comprometre a reduir-ho a la meitat en dues legislatures.

4.) Reducció d'hores per ser major de 55 anys. Els que tinguin entre 56 i 58 anys poden demanar reduir 2h el seu horari no lectiu, és a dir estar només que 23h en el centre. Els que tinguin entre 59 i 64 anys poden demanar reduir 2h el seu horari lectiu, és a dir només donar 17h de classe.

5.) El nomenament complementari del mes de juliol es farà a partir del curs 2012/2013 pel professorat que ha prestat 9 o més mesos de servei com a substitut. És el que permet cobrar el mes de juliol. En el curs actual aquest nomenament és per al professorat que ha prestat 6 o més mesos.

B) Les mesures decidides pel Departament d'Ensenyament per al professorat de Primària per al proper curs són:

1.) El professorat de Primària passarà de donar 23h de classe a donar 24h i haurà d'estar 30h en el centre.

2.) S'eliminarà la sisena hora de Primària a la majoria de centres. Amb els mestres que s'alliberaran de la sisena hora i l'augment d'una hora de classe per mestre, el Departament pretén absorbir els 15.000 nous alumnes que es preveu que entrin al sistema el proper curs.

3.) S'ajorna per més endavant la proposta de què les tasques de vigilància dels patis es computin de manera diferent a com es fa ara.

En resposta a les protestes dels sindicats presents a la taula la Consellera Irene Rigau ha comentat el següent: "Lamentem que els sindicats de professors no siguin capaços de tenir present que la realitat actual no és la mateixa que quan van signar els acords". En resposta a ella una desena de representants es va tancar en un edifici annex al Departament de 14 a 21h. Està prevista una nova trobada el 4 de maig.

C) Valoració del Sindicat AMES

Considerem que seria un error que els grans sindicats de l'Ensenyament convoquessin una vaga per aquests motius ja que com la majoria de la gent no coneix la nostra professió, no entendrien aquesta reacció dels funcionaris docents simplement per haver de donar una hora més de classe, quan ells treballen 40h setmanals, tenen menys vacances que els docents, en el país hi ha quasi 5 milions d'aturats i els que treballen en l'empresa privada ho fan sense cap seguretat de continuïtat. El que si ens aconseguiria el recolzament per part de tota la societat, com tenen els funcionaris de la sanitat, seria protestar per tenir un sistema educatiu que ha fet desaparèixer la cultura de l'esforç, que ens deixa en la cua de les proves PISA, que està generant joves que desprès de l'ESO ni estudien ni treballen i que no estableix una diversitat de vies a partir dels 14 anys perquè cadascun pugui trobar una que s'adapti a les seves capacitat i interessos. Per aquestes raons si que podríem aconseguir el recolzament de tota la societat.

Entre les compensacions que sí ens podria donar el Departament, perquè no costen diners sinó que els estalvien, estan les següents:

a) Deixar en mans del Consell Escolar de cada centre la decisió de fer o no Jornada Continuada als matins i activitats voluntàries de reforç i d'ampliació per les tardes a càrrec de les AMPAs

b) Donar al professorat la categoria d'Autoritat pública com ja té el professorat en altres Comunitats i que aquí només tenen els Directors.

Barcelona, 29 d'abril de 2011

Sindicat AMES