Sindicat AMES (Acció per a la Millora de l'Ensenyament Secundari) Apartat de Correus 20.091 08080 BARCELONA. E-mail: ames@ames-fps.com T: 659002871 Presentació -- Accés al que ens diferencia dels altres sindicats -- Les nostres propostes -- Traducción al castellano
FITXA D'AFILIACIÓ A AMES

El batxillerat de tres anys i la prova externa d'ESO

El ministre d'educació, el senyor José Ignacio Wert, ha informat als corresponents consellers autonòmics de la seva intenció de passar de l'actual model, d'una ESO de 4 anys i un Batxillerat/FP de 2 anys, a un model d'una ESO de 3 anys i un Batxillerat, que inclouria la modalitat de FP, també de 3 anys.

És una mesura molt encertada ja que permetrà que els alumnes puguin triar un any abans, als 15 anys, el que volen seguir estudiant. Això evitarà un dels principals errors de la LOGSE i de la LOE, que és obligar a tots els alumnes, siguin quines siguin les seves capacitats, a estar junts en la mateixa aula fins als 16 anys; o fins als 18 anys, en el cas dels repetidors. Un altre dels avantatges d'aquest model és que, com que la majoria acabaran l'ESO als 15 anys i l'obligatorietat és d'estudiar fins als 16 anys, tots ells iniciaran el Batxillerat/FP. Per tant disminuirà l'abandó escolar a aquesta edat, que en el nostre país és el doble que la mitjana europea.

Perquè el futur model realment comporti una millora ha d'anar acompanyat d'una prova externa al final de l'ESO, que permeti saber si les qualificacions que donen els centres reflecteixen realment els coneixements dels alumnes. Sense aquesta prova, els centres es veuran obligats a seguir regalant el títol de l'ESO a molts dels seus alumnes, per evitar així que aquests se'n vagin a altres centres més permissius. És el que actualment està passant i el que ha comportat que molts alumnes no s'esforcin més, ja que saben que per a aprovar l'ESO no cal fer-ho.

Sense una revàlida de l'ESO, el professorat continuarà sense poder educar el seu alumnat en la cultura de l'esforç i la responsabilitat, i cada any seran més els alumnes que arribaran mal preparats al Batxillerat, tant al clàssic com al d'FP.

Seria convenient un gran pacte d'Estat per a l'establiment d'una prova externa al final de l'ESO, com hi ha respecte la prova externa que es realitza després del Batxillerat i que tant de bé ha fet a aquesta etapa. Però encara que el pacte no sigui possible, el Govern hauria d'actuar a l'ensenyament amb la mateixa fermesa amb què ha actuat en l'economia per tal d'arreglar els seus problemes.

Antonio Jimeno. Sindicat AMES.

Vota a favor o en contra del que es diu en aquest article a la WEB de "El periódico"