Suspens a internet
El Periódico

Dijous, 30 de juny del 2011 Pàgina 72 de la secció de Contraportada

Es pot deixar un comentari a: http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/opinio/suspens-internet-1059880

Un organisme internacional ha tornat a col·locar Espanya al seu lloc. I aquesta vegada, allà on fa més mal: en l'àmbit de l'educació. L'OCDE publicava dimarts passat un informe que revela que els alumnes espanyols també es troben per sota de la mitjana pel que fa a capacitat lectora en els mitjans digitals. Fa uns quants anys ens espantàvem quan els informes PISA (Programa Internacional d'Avaluació d'Estudiants) subratllaven les dificultats dels nostres estudiants per comprendre un text escrit, és a dir, per arribar a la maduresa intel·lectual. Ara aquesta alarma s'estén al món d'internet.

Els resultats d'aquesta avaluació arriben, a més a més, quan ja hem posat en entredit els ordinadors a l'escola, no se sap gaire si per retallades econòmiques o per noves orientacions pedagògiques. El cas és que hem plantejat el fals dilema entre el llibre i la pantalla, quan el problema el tenim en la capacitat lectora, ja sigui en un suport o en l'altre. Tan absurd era matar el llibre com demonitzar l'ordinador. Perquè el manual i el portàtil són només eines. El material de treball no és el teclat ni el paper, sinó el text, definit en caràcters electrònics o imprès en tipografia de la família Times.

L'últim informe PISA ens posa davant d'una realitat que és inquietant. Hi ha una majoria de nois de 15 anys que tenen dificultats per fer recerques a la xarxa i interpretar la informació que internet els aporta sobre una matèria concreta. És com si no sabessin consultar una enciclopèdia per desconeixement de l'ordre alfabètic. El curiós de l'informe és que els alumnes amb més capacitat lectora no són els que dediquen més temps a internet, els malalts de l'ordinador. Aquells que en fan un ús moderat són més eficients que els que es connecten intensivament o els que ho fan només molt de tant en tant.

En qualsevol cas, els anomenats natius d'internet, és a dir, la generació que ja ha estat escolaritzada en l'era digital, no té un domini més elevat dels continguts que aquelles generacions que procedeixen de l'escola antiga.