V OLIMPÍADA DE BIOLOGIA
València, 25-28 de març de 2010

En les fases autonòmiques van participar milers d'alumnes de segon de Batxillerat de 16 Comunitats Autònomes i de diferents instituts espanyols a l'estranger. A la fase nacional, que es va realitzar a València, van participar els 54 alumnes seleccionats, aproximadament tres per cada Comunitat Autònoma, i els seus respectius delegats de l'Olimpíada a la seva Comunitat.

El divendres 26 de març al matí es va fer la part teòrica a la Universitat de València (Burjassot), mentre els delegats van anar a una conferència. A la tarda es va visitar el centre de recerca Biopolis dedicat a l'estudi dels microorganismes i dels seus productes d'interès econòmic (enzims, proteïnes i àcids nucleics).


El dissabte 27 de març al matí es va fer la prova pràctica que va tenir quatre apartats:

· deduir una dieta a partir del contingut de les egagròpiles,
· deduir el patró d'herència d'un caràcter mendelià a partir d'una població viva de Drosophila melanogaster,
· deduir el tipus de pol·linització de diferents plantes a partir de l'estructura dels diferents tipus de pol·len i
· deduir com varia l'intercanvi hídric a partir d'observacions microscòpiques i també identificar dues preparacions d'histologia animal.

Mentre tant, els delegats van realitzar l'assemblea anual de l'Olímpiada Espanyola de Biologia. A la tarda es va visitar l'oceanogràfic de Valencia i a la nit es va fer el sopar final.

El diumenge 28 es va visitar el Jardí Botànic de València i a la seva Sala d'Actes es va fer l'Acte de Clausura i es va fer públic el nom dels quatre alumnes que participaran a l'Olimpíada Internacional de Biologia (IBO) (11-18 juliol a Changwon City. Corea), i els quatre que participaran en l'Olimpíada Iberoamericana de Biologia (5-14 agost a Lima. Perú). Els guanyadors van ser:

Seleccionats per a la IV Olimpíada Iberoamericana de Biologia 2010:

Luis Blasco Santana IES Sagasta (Logroño) - La Rioja
Diego Galán Donlo San Ignacio (Pamplona) - Navarra
Sara Johnson Huidobro IES Padre Isla (León) - Castilla-León
Alvaro Viñals Guitart Nuestra Señora del Pilar - Valencia

Seleccionats per anar a la XXI Olimpíada Internacional de Biologia a Corea:

Antoni Beltrán Marqués Nuestra Señora del Pilar - València
Lucas Ramón Díaz Anadón IES Áramo (Oviedo) - Asturias
Jon Lerga Jasso IES Sancho III El Mayor (Tafalla) - Navarra
Daniel Ortega Quijana IES Torres Quevedo (Santander) - Cantabria

Com a premi a la fase nacionals tots els seleccionats podran passar una estada d'una setmana en un centre del CSIC atesos pel personal investigador. A més els guanyadors van ser obsequiats amb un kit de biotecnologia que va donar l'empresa Vita-aidelos, amb una lupa binocular o un microscopi facilitat per l'empresa TSD-Pierron, amb un exemplars del Campbell facilitat per l'editorial Panamericana. Els seus centres van ser premiats per l'empresa TSD-Pierron amb un val per invertir en material de laboratori. Els guanyadors aniran una setmana (27 de juny - 5 de juliol) a la Universitat de Navarra a rebre un curs de preparació abans d'anar a les olimpíades internacionals.

Alguns participants es van quedar per a visitar el dilluns "La Albufera" i el Bioparc de València.