Les notes finals a l’ESO
Per Antonio Jimeno / Acció per la Millora de l’Ensenyament Secundari (AMES)

La Vanguardia digital 28/06/2011.

Per deixar un comentari anar a: http://blogs-lectores.lavanguardia.com/colaboraciones/les-notes-finals-a-leso/

Aquests dies els alumnes d’ESO estan rebent les seves qualificacions finals. En general són més bones que les que caldria esperar en relació a les obtingudes durant el curs. Alguns pares poden arribar a pensar que els seus fills per fi han reaccionat, s’han posat a treballar i, com que són prou intel·ligents, en molts pocs dies ho han après tot. Lamentablement en general no és així. El que passa és que si un centre suspengués a tot l’alumnat de l’ESO que va malament, segurament es quedaria sense prou alumnat per poder fer el Batxillerat i, en un parell d’anys més, sense prou alumnat per poder continuar fent l’ESO, ja que els alumnes d’ESO que ara té i els que s’haurien d’incorporar procedents de la Primària, es matricularien en un altre centre més permissiu. En resum, que el centre hauria de tancar i el professorat es quedaria sense feina.

Per fer possible que un alumne que ha suspès moltes matèries també promocioni de curs, a la llei d’educació actual (LOE) i en els seus Decrets s’han establert els següents criteris:

Si es continua així, és evident que es pot acabar amb el fracàs escolar a l’ESO, però aquest èxit seria tant perillós com el d’aquells bancs que cada any feien més hipoteques que l’any anterior, malgrat que fos a persones que no les podien pagar. La solució només està en mans de l’Administració i consisteix en fer proves externes a tots els alumnes per determinar quins poden entrar a l’ESO i quins poden entrar al Batxillerat o als Cicles Formatius de FP. Només això pot garantir als pares que les notes reflecteixen realment el que els seus fills han après.

Per Antonio Jimeno / Acció per la Millora de l’Ensenyament Secundari (AMES)