L’imperi oblidat. El món de l’antiga Pèrsia

Visita comentada gratuïta pels afiliats i simpatitzants del Sindicat AMES el dimecres 10 de maig a les 18hores. Per poder assistir cal enviar un e-mail abans del 3 de maig a: ames@telefonica.net (Es pot portar un acompanyant).

 Aquesta exposició, a més de ser la mostra més completa que s’ha organitzat mai sobre l’imperi persa Aquemènida (550-331 aC), reuneix una selecció inèdita d’obres procedents del Museu Nacional de Teheran, que per primera vegada creuen les fronteres de l’Iran. Juntament amb aquestes, es podrà admirar un nombre important de peces cedides pel British Museum i el Museu del Louvre.

Peu de bronze massís, format per tres lleons units ( Persèpolis ) Préstec del Museu Nacional d’Iran

Pes piramidal de diorita polida © British Museum

 

L’imperi Aquemènida va prosperar entre els anys 550 i 331 aC, durant el regnat de Cir el Gran (559-530 aC), i es va estendre des de la vall de l’Indus fins a Grècia, i des del mar Caspi fins a Egipte.

Els aquemènides van relacionar les primeres cultures de l’anomenat Orient Mitjà amb el món clàssic mediterrani, sobretot amb Grècia, on van exercir una profunda influència política, militar, econòmica i cultural. El mateix Alexandre el Gran va sucumbir al seu poder i a la bellesa de la seva cultura.

La mostra, comissariada per John Curtis, cap del Departament de l’Antic Orient Mitjà del British Museum, i Nigell Tallis, conservador d’aquest mateix departament, aplega fins a cinc-cents objectes aproximadament, entre escultures, vasos d’or, joies, armes, murals...

L’objectiu d’aquesta exposició és aportar una visió excepcional de la prosperitat i l’esplendor perses: els fastuosos palaus, l’exquisida artesania i el sofisticat sistema d’ensenyament. Es mostraran restes procedents de les capitals reials de Susa i Persèpolis, agrupades per temes a l’entorn del context palatí. També s’hi inclouran apartats sobre l’expansió de l’imperi persa, la guerra, el comerç, l’escriptura, objectes de luxe (vaixelles i joieria) i objectes litúrgics i funeraris.

Produïda pel British Museum, es va inaugurar a Londres el setembre de 2005 i després només es podrà veure a CaixaForum Barcelona.