UNA ALTRE RAÓ PER NO FER UNA SETMANA DE VACANCES AL FEBRER

Després de 12 anys a la Primària (EGB) i 14 a la Secundària, segueixo agraint any rere any l'existència del segon trimestre tal com és ara mateix. I agraeixo que aquest trimestre sigui llarg encara que sigui més cansat. I es que és el millor trimestre per treballar amb els alumnes: per que no fa calor a les aules, per que les finestres tancades eviten el soroll que arriba a les aules (cotxes, patis, entrenaments al circuit de Montmeló,..) i que tant i tant arriba a esgotar alumnes i professors. Els alumnes estan més tranquils i més centrats.

Una setmana de vacances al febrer suposa fer vacances després d'un mes i mig de tornar de les vacances de Nadal i després només faltarà un mes per a les de Setmana Santa. Quina n'és la lògica? Cada cop que s'acosten unes vacances, els alumnes les ensumen quinze dies abans i comencen a descentrar-se. Així doncs suposo que entre el 8 i el 10 ens tornem a situar, podrem treballar prou bé del 10 al 30 de gener, desprès començarà el desfici previ a les vacances de febrer, les farem, ens tornarem a situar, tornarem a treballar prou bé 15 ó 17 dies del mes de març i començarà un altre cop el neguit per la proximitat de la Setmana Santa, la farem, i entrarem en el tercer trimestre pregant que trigui en arribar la calor per què, un cop arribi, l'ambient calorós a les aules i l'haver d'obrir finestres farà que la concentració es redueix dràsticament. No sé que té tot això de pedagògic. Tampoc sé quantes de les persones que han donat el vist i plau al canvi han experimentat el treball a un aula amb 30 alumnes quan fa calor.

El que sí és pedagògic són les setmanes o jornades culturals que organitzen molts centres, precisament al segon trimestre: suposen un treball de l'equip de professorat formidable i engrescador i una oportunitat per treballar d'una altra manera o de gaudir de l'esport a la natura amb els companys i professors, etc., etc. No crec que es continuïn fent amb el canvi, ja que els professors no veuen amb bons ulls tallar tant sovint el ritme de les matèries. Desprès de les jornades vindrien de seguida les vacances de febrer, després el crèdit de síntesi, etc. Total que adéu a les jornades (i aquestes sí son pedagògiques).

El que sí és pedagògic i molt europeu es, per exemple, la reducció de la ratio d'alumnes a les aules. Què n'opina d'això el Consell Escolar de Catalunya? Convido a tots els seus membres a assistir els mesos de juny i setembre a fer classe amb trenta alumnes joves a qualsevol centre educatiu. Aconsello ventall i begudes isotòniques per a evitar lipotímies als hipotensos.

Pot ser millor deixin el calendari com era fins ara i treballin per europeitzar uns altres aspectes de l'educació que realment sí siguin pedagògics.

Esperanza Martí

 

 

 

 

 

__________