Cid es queda sola en defensa del Pacte per a l'Educació

AVUI, 3 de març de 2006

La USTEC és l'últim sindicat a posicionar-se en contra del projecte del govern. Només la FAPAC dóna suport al projecte del departament.

La conselleria que dirigeix Marta Cid s'ha quedat sola en la defensa del Pacte Nacional per a l'Educació. Ahir el sindicat d'ensenyament USTEC-STE va ser l'últim a afegir-se a la llarga llista de detractors del projecte. Aquest sindicat va fer pública ahir la seva oposició a la iniciativa presentada pel govern perquè, al seu parer, "amplia la fractura social entre els centres públics i privats concertats".

El rebuig d'USTEC al Pacte, que ha de ser l'embrió de la futura llei catalana d'educació, es fonamenta en la seva convicció que les mesures que planteja "no revertiran" l'actual situació de "gran fractura social entre els centres públics i els privats concertats" amb una escolarització diferenciada en funció de la classe social i l'origen cultural. La portaveu del sindicat, Rosa Cañadell, va afirmar que, en comptes de solucionar aquesta esquerda, el Pacte pot acabar de "consolidar-la i ampliar-la" ja que destina recursos extraordinaris als centres concertats sense que hi hagi un compromís clar per l'educació pública i s'exposin els límits per concertar.

USTEC va exhortar de nou el departament a destinar el gruix del pressupost previst en la Memòria Econòmica del Pacte a millorar l'atenció a la diversitat a l'escola pública, desdoblant grups, reduint ràtios i creant més aules d'acollida per a la nova immigració, a més d'atendre els problemes de secundària.

La USTEC, que considera que no hi ha espai per a un acord amb Educació, va fer coincidir el seu anunci de rebuig al Pacte amb concentracions en contra de la sisena hora lectiva a les escoles públiques.

La concentració, davant de les seus dels serveis territorials d'Educació a les diferents capitals, va aplegar més d'un miler de professors en contra de la sisena hora. "No és necessària ni una prioritat" i té com a resultat "un desviament de diners públics al sector concertat per finançar l'hora que ja ofereixen", va opinar des de Barcelona Rosa Cañadell.

USTEC no és l'únic sindicat que ha rebutjat el Pacte. CCOO considera que està "ferit de mort" i dimecres va donar al govern un termini de quinze dies perquè s'arribin a "acords reals". El secretari general del sindicat a Catalunya, Joan Coscubiela, va atribuir la greu situació al fet que "la conselleria ha mantingut negociacions bilaterals dient a tots que sí i ha donat per fet un pacte basat en acords ficticis". També han mostrat el seu rebuig al document la federació d'ensenyament d'UGT i la USOC, sindicat majoritari a l'escola concertada.

Per altra part, la Fundació d'Escoles Cristianes, que representa el sector dels centres concertats, s'ha posicionat també en contra del Pacte.

Així doncs, la consellera Marta Cid només compta en aquests moments amb el suport de la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes (FAPAC), i amb els Moviments de Renovació Pedagògica per tirar endavant aquest projecte. Tot i aquest panorama, la consellera Marta Cid va destacar ahir que tirarà endavant algunes de les mesures que recull el text, malgrat que finalment no s'aconsegueixi un acord. La responsable d'Educació va admetre que el consens és difícil, però va destacar que és necessària una reforma educativa al país.