QUI TÉ LA PRIORITAT EN EDUCACIÓ?

LORENZO RUIZ SORIA

Professor de Secundària de Biologia i Geologia

 

Treballo a l’Institut d’Educació Secundària (IES) Sant Josep de Calassanç, de la ciutat de Barcelona. Des de fa alguns anys, milers de professors de Secundària de centres públics docents de Catalunya hem perdut la plaça que fins ara teníem en propietat i hem estat obligats a continuar la nostra tasca docent a vegades en el mateix centre (¡on curiosament no teníem plaça!) o en altres centres. El motiu acostuma a ser una baixada de matrícula que obliga a reajustar la plantilla del professorat adscrit al centre.

Una excel·lent professional i companya del departament en què treballo va sortir desplaçada de la seva plaça de secundària que tenia en propietat després de superar unes oposicions. Aquest mateix any es va jubilar una mestra de Primària del mateix departament. La plaça és de Primària i, segons acords del Departament d’Educació amb alguns sindicats, la plaça ha de continuar sent per una persona de Primària (cos de mestres). Per tant, no pot tornar la persona que abans havia treballat en el centre.

Però ara ve el més greu: si aquesta plaça no es cobreix per cap mestre aleshores té prioritat un interí que vindrà de nou al centre i que encara no té aprovades unes oposicions. Així, doncs, un interí passa per davant d’un professor que fins fa poc era fixa en la plantilla del centre com funcionari docent. Em sembla injust. Aquesta resolució és irregular, una més de les que s’han comès amb el col·lectiu de professors que han tret la plaça que fins ara teníem, la qual cosa perjudica notablement el funcionaments dels centres i crea alarma entre els docents.

Actualment som uns centenars d’afectats i ni els sindicats ni la pròpia administració fan res per solucionar aquest conflicte. Em sembla una vergonya i és un motiu més d’insatisfacció docent.

LORENZO RUIZ SORIA

Barcelona.